Opvriezen van het terras.

Terrassen die loskomen bij vriesweer, iets dat jammer genoeg veel voorkomt maar met wat aandachtspunten gemakkelijk te voorkomen is.

Het opvriezen van terrassen:

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot het opvriezen van een terras. Wij brengen ze voor u in kaart en geven wat tips om dit te voorkomen.

·         Haarscheurtjes in de voegen:

Na enkele jaren kunnen sommige terrassen scheurtjes vertonen in de voegen. Via deze scheurtjes kan er waterinfiltratie plaats vinden tot onder de tegel wat kan leiden tot het opvriezen van het terras. Vooral de voeg tussen facademuur en terras is zeer delicaat, daarom raden wij aan deze elastisch op te spuiten om de afzonderlijke zetting tussen woning en terras op te vangen.

·         Vorstrand:

 

Het incorrect of niet plaatsen van een vorstrand kan grote gevolgen hebben voor het terras.

De vorstrand voorkomt waterinfiltratie van de aanliggende grond. Tegels worden geplaatst in een bed van gestabiliseerd zand (zeker 200kg/m³ voor buiten), deze “stabilise” is waterdoorlatend zelfs poreus, wat wil zeggen dat het als het ware het water uit de grond aanzuigt, wat terug kan leiden tot opvriezen. Om dit te voorkomen wordt een cementering geplaatst onder lichte helling op de zijkant van het terras. Deze cementering is waterdicht waardoor er geen water kan infiltreren via de zijkant van het terras.

 

·         Het incorrect plaatsen van keramische tegels:

 

Keramische tegels buiten plaatsen is een zeer delicaat iets. Een veel voorkomend probleem zijn de dunne (10mm) keramische tegels. Als deze buiten traditioneel geplaatst worden in mortelbed kan dit tot grote problemen leiden naar hechting toe. Keramische tegels worden gebakken op temperaturen van +/- 1100°C waardoor ze zeer hard zijn. Zeer hard wil ook zeggen dat ze absoluut niet poreus zijn en dus niets aanzuigen, ook de legmortel niet.

De enige correcte manier hiervoor is verlijming. Keramisch 2cm dik kunnen we wel traditioneel plaatsen buiten maar dan met een verbeterde legmortel. Meer uitleg hierover in “Keramische tegels buiten plaatsen”.

 

TIPS:

·         Controleer regelmatig je terras op scheurtjes en werk deze bij.

·         Voorzie je terras van een correcte vorstrand

·         Plaatsing op correcte wijze voorzien


Geplaatst op 07/02/2018

← Terug naar tips & tricks

Andere tips & tricks

Gratis offerte

Vraag een gratis offerte voor je terras, oprit, zwembad of totaalproject!

 

Offerteformulier →